Ламиниран паркет

Монтаж на ламиниран паркет

Ако сте решили да монтирате ламиниран паркет сами, следвайте тези инструкции:

1. Преди да пристъпите към монтаж, ламинираният паркет трябва да престои в помещението в продължение на 48 часа при стайна температура, за да се климатизира. Всички пакети трябва да бъдат добре запечатани.

2. Ще са ви нужни следните инструменти: електрически прободен трион, гумен чук, прав ъгъл, ролетка, изтегляща скоба (за да затворите добре клик системата от страната на стената), подложни клинове (поставят се за разстояние между стената и паркета).

Монтаж на ламиниран паркет

3. Ламинирания паркет се полага върху идеално равен под. Първата стъпка е да поставите подложката. Това е задължителен етап, предхождащ монтажа, тъй като подложката осигурява добра шумо- и топлоизолация и обира неравностите по пода.

Внимание: Посоката на редене на дъските винаги трябва да е перпендикулярна на прозореца в помещението, за да не се виждат сглобките.

4. При поставянето на първия ред дъски, трябва да сложите клинове, които да фиксират ламината на разстояние от 7 до 15mm от стената. Това разстояние е необходимо, защото ламинирания паркет има температурно и механично разширение. Понеже е сглобен чрез клик система, ламинираният паркет се свива, разширява и движи като една цяла плоча през цялата година. За да се предотвратят издувания и нежелани ефекти, е необходима делатационна фуга по краищата на стаята, която да обира разширенията и движенията на материала. Това е важно правило от монтажа и не трябва да се нарушава.

Монтаж на ламиниран паркет

5. След първия ред дъски, започнете да подготвяте втория. Той ще започна с половин дъска. Монтажът наподобява редене на тухлена стена.

Монтаж на ламиниран паркет

Монтаж на ламиниран паркет

Наредете втория ред дъски, захванати само по късата им страна.

Монтаж на ламиниран паркет

След като вторият ред стане една цяла дъска, внимателно я щракнете към първия ред.

Монтаж на ламиниран паркет

Монтаж на ламиниран паркет

6. След като сте наредили цялото помещение, махнете клиновете от стените. Те вече не са необходими и ще освободят паркета. Доволни от резултата, изпийте чаша кафе и преминете към монтажа на первазите :)